Скільки служить сонячна панель

Визначати термін експлуатації сонячних батарей рекомендують, перевіривши рекомендації конкретного виробника. Адже різні компанії застосовують ті чи інші технології, використовують матеріали, що можуть як подовжувати, так і навпаки – скорочувати термін роботи панелей. Зазвичай закінчення рекомендованого терміну експлуатації зовсім не означає, що сонячна електростанція повністю вийде з ладу. Однак наголошує перш за все на відчутній зміні потужності і зменшенні ефективності. У разі правильного вибору, встановлення та обслуговування систем сонячні панелі в Києві можуть прослужити кілька десятків років.

Давайте детальніше розглянемо, яким є оптимальний термін експлуатації СЕС і чи можна якось подовжити його?

Скільки може прослужити сонячна панель

Як для великих виробництв, так і для житлових будинків сьогодні дедалі частіше альтернативним джерелом електроенергії стає сонячна панель, купити її можна, підібравши потрібні параметри під необхідні вам вимоги. Скільки прослужить сонячна батарея? В середньому виробники гарантують якісну роботу усіх панелей терміном на 20-30 років. Що означає перш за все те, що по завершенню рекомендованого терміну експлуатації ефективність роботи систем буде знижуватись на 15-20%.

Однак тут варто дивитися на кожну окрему систему. Оскільки остаточні терміни служби сонячних панелей будуть залежати від якості усіх елементів. Вони мають бути міцними, зносостійкими, витримувати задане навантаження тощо.

Як збільшити термін експлуатації сонячної панелі

Якщо ви плануєте встановлювати сонячні панелі, є спосіб помітно подовжити термін їхньої експлуатації та убезпечити від виходу з ладу сонячних електростанцій. Перш за все мова йде про:

  1. Збереження роботи акумуляторів. Оскільки саме від них буде залежати якість функціонування усієї системи. Для більшого захисту батарей рекомендують встановлювати спеціальний контролери для СЕС. Вони працюють наступним чином: як тільки фіксується перебільшення витрат енергії, контролер повністю перекриває навантаження. Як тільки акумулятор повністю зарядиться, контролер відключає роботу СЕС. Це дозволяє контролювати стан заряду акумулятора та уникати максимального його розряджання або навпаки – перезаряджання.
  2. Дотримання усіх правил та стандартів під час встановлення сонячних панелей, своєчасне обслуговування систем. Важливо відстежувати будь-які зміни роботи сонячної електростанції та своєчасно виправляти їх, не допускаючи серйозних збоїв в роботі.
  3. Вивчення рекомендованого виробником термін експлуатації кожного окремого елементу. Як тільки він добігатиме кінця, перевірте систему та потурбуйтесь про своєчасну заміну інверторів, акумулятора тощо.

І, звісно не забувайте про те, що усі панелі мають бути встановлені належним чином. Перед тим як запускати систему, обов’язково перевірте усі кріплення. Вони мають бути максимально надійними та міцними. Це в свою чергу запобігає механічним пошкодженням панелей, що часто трапляється під час опадів, сильного вітру тощо. А також дозволяє уникнути збоїв в роботі електрики.